Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookie. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Aktualności

Weekend z kuchnią szwedzką powraca!

17-02-2023

W najbliższy weekend 18–19 lutego w restauracji Muzealna dostępne będzie po raz kolejny specjalne szwedzkie menu.

Propozycje dań opracowane zostały dzięki współpracy dwóch szefów kuchni - Michała Godynia z rezydencji ambasadora Szwecji oraz Przemysława Suskiego z restauracji Muzealna.

 

W menu na ten weekend zagoszczą: 

  • Przekąska zimna: pieczony czerwony burak z wędzoną kwaśną śmietaną, konfitura z żółtej maliny nordyckiej, „kawior” z Bielugi, knäckebröd z mieloną kawą Gevalia
  • Danie główne: smażony śledź bałtycki, korzenne anchovis i fenkuł, kremowe  puree z musztardą ziarnistą, zielony ogórek z koprem, lingonberry
  • Deser: semle, migdał, śmietana


Zakupiony w tych dniach bilet na wystawę „Przesilenie. Malarstwo Północy 1880-1910” upoważnia do 20% zniżki na danie kuchni szwedzkiej.

Przypominamy, że wystawa potrwa do 5 marca 2023. Serdecznie zapraszamy do zwiedzania.