Aktualności
Weekend z kuchnią szwedzką powraca!
17-02-2023
W najbliższy weekend 18–19 lutego w restauracji Muzealna dostępne będzie po raz kolejny specjalne szwedzkie menu.
Propozycje dań opracowane zostały dzięki współpracy dwóch szefów kuchni - Michała Godynia z rezydencji ambasadora Szwecji oraz Przemysława Suskiego z restauracji Muzealna.
W menu na ten weekend zagoszczą:
- Przekąska zimna: pieczony czerwony burak z wędzoną kwaśną śmietaną, konfitura z żółtej maliny nordyckiej, „kawior” z Bielugi, knäckebröd z mieloną kawą Gevalia
- Danie główne: smażony śledź bałtycki, korzenne anchovis i fenkuł, kremowe puree z musztardą ziarnistą, zielony ogórek z koprem, lingonberry
- Deser: semle, migdał, śmietana
Zakupiony w tych dniach bilet na wystawę „Przesilenie. Malarstwo Północy 1880-1910” upoważnia do 20% zniżki na danie kuchni szwedzkiej.
Przypominamy, że wystawa potrwa do 5 marca 2023. Serdecznie zapraszamy do zwiedzania.