Kolacja szabatowa w Muzeum Polin
2 czerwca o godz. 20.00 w Muzeum Polin odbędzie się kolacja szabatowa nawiązująca do życia i twórczości Marca Chagalla, organizowana we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie.
"Kolacja w dzień szabasu – czyste ręce ojca, jego twarz i biała koszula – napełniała mnie spokojem, Wszystko było dobre. […] Widok tych szabasowych potraw unosił mnie daleko, przypominając o istnieniu jakiegoś sensu życia"
- Marc Chagall, Moje życie
Unoszące się nad sztetlem postaci, wzlatujące ponad dachy zwierzęta, mieniące się kolorami bukiety kwiatów – to elementy kojarzone z nostalgiczną i owianą magią twórczością Chagalla. Wśród nich było także jedzenie, które powracało wciąż w jego wspomnieniach oraz twórczości, przenosząc zmysłami do rodzinnego miasta.
Kolacja szabatowa, która odbędzie się w Muzeum POLIN nawiązuje do okresu białoruskiego w życiu Marca Chagalla, który urodził się i część swojego życia spędził w Witebsku. Menu przygotuje pochodzący z Białorusi - szef kuchni Siarhej Krupienko wraz z kucharzami restauracji muzealnej "Warsze". Daniom będą towarzyszyć napoje dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz, a cała kolacja zostanie okraszona komentarzem dotyczącym zarówno kuchni żydowskiej, jak i jej związków z malarstwem i życiem Chagalla. Wszystko podane zostanie na obrusach zaprojektowanych przez artystkę Valerię Pasekę, pokrytych malowidłami nawiązującymi do twórczości malarza.
Uczestnicy kolacji otrzymają upominek, który ma pomóc im przedłużyć odpoczynek szabatowy i pozostać na dłużej w kontakcie z dziełami tego wybitnego artysty.
Druga odsłona wydarzenia odbędzie się w Gmachu Muzeum Narodowego w Warszawie już 7 lipca. O szczegółach poinformujemy wkrótce.
Wydarzenie towarzyszy wystawie "MNW kolekcjonuje. Zakupy z lat 2017–2022", trwającej do 27 sierpnia 2023.
___
Zdjęcie: Maciek Jaźwiecki / MUZEUM HISTORII ŻYDÓW POLSKICH