WYKŁAD CZWARTKOWY / Rytuał w kuchni, kuchnia rytualna
godz. 18.00
Prowadzenie: Ewa Martyna Michalska
Wykład w Kinie MUZ, transmitowany on-line realizowany w ramach cyklu Wykładów Czwartkowych
W Starym Testamencie, w Księdze Powtórzonego Prawa znajdziemy część poświęconą podziałowi na zwierzęta czyste i nieczyste (Pwt 14). Fragment ten stał się podstawą większości zasad rządzących rytualną kuchnią żydowską (koszerność). W czasie wykładu przyjrzymy się tym nakazom i zakazom oraz ich konsekwencjom, wpływającym np. na kształt kuchni. Przedstawione zostaną przedmioty związane z rytuałem przy stole. Poznamy także podstawowe posiłki także te, które przeszły do kuchni polskiej jak karp po żydowsku, chałka czy sałatka galicyjska.
Termin: czwartek, 28 września, godz. 18.00
Czas trwania: ok. 75 minut
Miejsce zbiórki: Kino MUZ, Gmach Główny, wydarzenie transmitowane na Facebooku na profilu MNW
Dla kogo: dorośli i młodzież
Zasady udziału: bezpłatne wejściówki dostępne w kasie MNW i online od wtorku poprzedzającego spotkanie / liczba miejsc ograniczona
Dostępność wydarzenia: brak barier architektonicznych, pętla indukcyjna
Prowadzenie: Ewa Martyna-Michalska - wieloletni kustosz Kolekcji Sreber i Metali Muzeum Narodowego w Warszawie. Autorka m.in. Katalogu judaików ze zbiorów MNW oraz wystaw poświęconych sztuce żydowskiej (w MNW i muzeach w Kazimierzu Dolnym, Legnicy i Włocławku).
___
Ilustracja: Mojżesz Kisling, Martwa Natura, 1919-1920. Zobacz obiekt w Cyfrowym MNW.