WYKŁAD SPECJALNY / Avant-garde dinner – Marinetti, Futurismi, and the Futurist Banquette
godz. 17.00
wykład dr Marji Härmänmy organizowany przez Instytut Badań Literackich PAN we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie
Program futuryzmu objął również przepis na nową kuchnię. „Precz z makaronem” krzyczał Marinetti i wprowadził nowe, fantastyczne potrawy łączące słodycz i gorycz, smak słony i pikantny. Nieważne, że były one niemal niejadalne, były natomiast artystyczne. Właściwie, cała kuchnia futurystyczna stała się totalnym dziełem sztuki, którego wygląd niezwykle skrupulatnie planowano pod kątem formy, koloru. Wnętrze restauracji i stroje musiały harmonizować z daniami, współgrać z muzyką, aromatami i elementami wizualnymi. Jak wyglądała awangardowa kolacja? Jakie były jej specjały, jaki był ostateczny cel kulinarnej rewolucji? I co robi „młody czarny chłopiec” pod stołem podczas „oficjalnego futurystycznego przyjęcia dyplomatycznego”? Oto niektóre pytania, na które spróbuje odpowiedzieć dr Marja Härmänmaa.
Kino MUZ / wstęp wolny / liczba miejsc ograniczona
Na ilustracji: Kolacja futurystyczna w Tavernie Santopalato, źródło: Instytut Badań Literackich PAN
-----
Wydarzenie odbywa się w ramach Obchodów Roku Awangardy w Polsce pod Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczpospolitej Andrzeja Dudy oraz pod auspicjami Polskiego Komitetu ds. UNESCO
Więcej informacji: www.rokawangardy.pl