SPOTKANIE AUTORSKIE / „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”
godz. 18.30
premiera książki
Świat po raz kolejny rozkoszuje się smakiem Polski, dzięki… Rozkosznemu. Jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych powraca z najsmaczniejszą książką sezonu, prezentując polską kuchnię w ekscytującym wydaniu. Michał Korkosz, znany lepiej jako Rozkoszny, kontynuuje odczarowywanie stereotypu, że polski talerz wypełniony jest jedynie tłustym mięsem i ziemniakami. Nowe Rozkoszne to zbiór wegetariańskich przepisów
o polskim smaku, przeplatającym się z obecnymi nad Wisłą globalnymi wpływami. To receptury, które pobudzają wyobraźnię. W książce autor sięga do współczesnych rozwiązań kulinarnych, w których króluje fuzja odważnych smaków, żywych kolorów i wpływów z całego świata. To polskie wegetariańskie jedzenie zanurzone w wielokulturowym sosie. Nowe Rozkoszne zawiera ponad 100 ekscytujących przepisów, które otulają brzuchy i serca. Są lekkie, łatwe i do przygotowania z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki.
Misją Rozkosznego jest nie tylko odczarowanie polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, ale też rozbudzenie wyobraźni samych Polaków. Czytelnicy mogą poszerzyć swoją kulinarną wiedzę o nowe, fascynujące receptury, a ponadto lepiej zrozumieć samą technikę gotowania i nabrać ogólnej swobody w kuchni. Dlatego Korkosz zdecydował się, aby w nieoczywisty sposób pogrupować przepisy ze swojej książki: wedle technik gotowania (m.in. pieczone, gotowane na parze, konfitowane, kiszone.)
Spotkanie autorskie w Muzeum Narodowym w Warszawie odbędzie się dokładnie w dniu premiery książki. Podczas spotkania widzowie wysłuchają rozmowy nt. książki oraz będą mieli możliwosć zakupić ją i otrzymać autograf.
MICHAŁ KORKOSZ - Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jego kariera eksplodowała w 2017 roku, kiedy jako młody, mało jeszcze znany bloger
z Polski, został uhonorowany dwiema prestiżowymi nagrodami magazynu „Saveur”, nazywanymi kulinarnymi Oscarami. Potem przyszedł również sukces na rynku wydawniczym. Fresh from Poland: New Vegetarian Coocking from the Old Country, czyli pierwsza książka Rozkosznego, podbiła listy bestsellerów Amazona i została okrzyknięta jedną z najlepszych książek kucharskich roku. Michał Korkosz, mimo młodego wieku, jest już autorytetem kulinarnym i autorem wiralowych przepisów, które pokochał internet – jak sernik baskijski czy pieczona feta z figami. Sędziuje w plebiscytach kulinarnych, jest zapraszany do podcastów, programów telewizyjnych i udziela wywiadów, a także pisze dla polskiej edycji magazynu „Vogue”.
Termin: środa, 8 listopada, godz. 18.30
Czas trwania: ok. 120 minut
Miejsce zbiórki: Hol Główny MNW, Gmach Główny
Dla kogo: seniorzy, dorośli, młodzież
Zasady udziału: WSTĘP WOLNY / liczba miejsc ograniczona / bezpłatne wejściówki do pobrania on-line
Dostępność wydarzenia: brak barier architektonicznych
__
fot. Mateusz Grzelak