KOLACJA SZABATOWA
godz. 20.00
wydarzenie towarzyszące wystawie „MNW kolekcjonuje. Zakupy z lat 2017–2022"
Na Dziedzińcu Lorentza w Muzeum Narodowym w Warszawie odbędzie się kolacja szabatowa, swoim menu nawiązująca do życia i twórczości Marca Chagalla. W dniu urodzin artysty zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie kulinarne, które będzie odnosiło się do francuskiego okresu jego życia.
Kolację poprowadzi Magdalena Maślak, kuratorka wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” oraz TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia w Muzeum POLIN, która wprowadzi gości w tradycje szabatowe i opowie o serwowanych potrawach.
Dania przygotuje szef kuchni restauracji Muzealna Przemysław Suska, a napoje dobierze Damian Zakrzewski. Część dań zostanie zaserwowana w naczyniach z manufaktury Majolika Nieborów.
Uczestnicy kolacji otrzymają także upominek, który pomoże im przedłużyć odpoczynek szabatowy i pozostać na dłużej w kontakcie z dziełami tego wybitnego artysty.
bilety dostępne w kasie i on-line od 20 czerwca / SPRZEDAŻ BILETÓW ZAMKNIĘTA
MENU
Przystawka
Śledź w szarym sosie z migdałami i rodzynkami
Zupa
Vichysoisse – chłodnik z porów i ziemniaków
Danie główne
Czulent wegetariański
Deser
Profiterole z musem z owoców sezonowych oraz kremem chantilly
Termin: piątek, 7 lipca, godz. 20.00
Czas trwania: ok. 150 minut
Miejsce zbiórki: Dziedziniec Lorentza, Muzeum Narodowe w Warszawie
Zasady udziału: bilet wstępu / 350 zł / SPRZEDAŻ ZAMKNIĘTA
Dostępność wydarzenia: brak barier architektonicznych
Organizatorzy:
Muzeum Narodowe w Warszawie
Restauracja Muzealna
Partnerzy:
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Fotografia: Restauracja Muzealna